Česká republika je národem pivařů, teče zde plným proudem. Jde o nápoj číslo jedna a spousta lidí se těší, až si dá pěkně vychlazené a čepované pivo. Ten pocit se, podle mnohých mužů, jen tak něčemu nevyrovná. Jestliže si pivo rádi vychutnáte také v pohodlí domova, pak jej musíte umět také dobře nalít.

Národ pivařů

Myslíte si, že nalít pivo je jednoduché? Musíte dodržovat pár pravidel, aby si pivo zachovalo správný říz, chuť a také vůni. V restauracích je to celkem jednoduché, personál už to má „v oku“ a napít se takovéhoto piva je skutečná lahoda. Nicméně když chcete stejně pivo servírovat také doma, chce to trošku cviku. Nestačí jen otevřít láhev a pivo přelít. Jak tedy postupovat?

  • Ideální teplota – u každého druhu piva je to jiné. Ležák by měl mít okolo 7 stupňů Celsia. Pšeničná piva, pivní speciály, svrchně kvašené a piva s alkoholem 7 – 12% by se měla servírovat při teplotě 10 – 12 stupňů. Lépe tak vyniknou aromatické látky.
  • Sucho, chlad a mimo slunce – pivo je choulostivý nápoj, proto se musí skladovat v chladu, suchém prostředí a tak, aby na ně nesvítilo slunce. Jinak může docházet k chladovým zákalům
  • Sklenice na pivo – sklenice, do které budete pivo nalévat, musí být naprosto čistá, bez nějakých skvrn.
  • Vychlazené pivo – aby si pivo udrželo ideální teplotu delší dobu, před konzumací jej dejte na nějakou dobu vychladit do lednice.
  • Studená voda – před naléváním sklenici vypláchněte ledovou vodou a až poté nalévejte pivo. Zevnitř sklenici neotírejte, studená voda jen podpoří chuť piva
  • Základní pěna – nejdřív pivo maličko rozpěňte o dno sklenice čímž získáte pěnu. Poté jej nalévejte jemně po sklenici. Pěna se tak dostane nahoru a pivo bude mít ten správný říz
  • Zlatavý mok nalévejte maximálně dvakrát